Reakties

September 2022

Verrassend, prachtig, adembenemend.

Paul en Jamiaa laten je tijdens hun offroad-reis over de hoge passen van de Hoge Atlas, de ruige wegen van de Jebel Saghro en door de duinen van de Sahara Marokko voelen, proeven, ruiken, zien en horen.

Je doet een veelheid aan betoverende indrukken op. In de kleurrijke dorpen en steden treedt de gastvrije bevolking je met vriendelijkheid tegemoet, vaak in gezelschap van hun ezels, schapen, geiten, paarden of brommer. De soeks, Arabische markten, zorgen er voor zeer levendige taferelen. De stilte en volmaakte leegte van de woestijnen leggen je als contrast het zwijgen op. Als bonus leer je de kraakheldere sterrenhemel lezen.

Paul en Jamiaa leiden je veilig en ontspannen door dit bijzondere land. Wij ervaren Paul als een professionele expeditieleider die oog heeft voor veiligheid, bijzondere routes ontsluit en oor heeft voor de behoeften van de reisgenoten waarmee hij op stap is.

Jamiaa is helemaal eigen in haar land en is sterk in het leggen van de verbinding tussen de groep en de lokale bevolking. Daarnaast kookt ze de sterren van de hemel en zorgt met haar humor voor een extra fijne sfeer. De combinatie van de kwaliteiten van Paul en Jamiaa is zo uniek dat je als deelnemer veel mee krijgt van het land, zijn cultuur, historie, bewoners en landschap. Met elkaar bieden zij een top-product voor een redelijke prijs.

We zijn in de afgelopen 4 jaar 2 keer met Paul en Jamiaa op pad geweest. Er gaat, gezien onze uitstekende ervaringen, zeker een 3de keer volgen. 

Hans en An Cats

September 2022

Hi Paul, Jamiaa,

We zijn nog steeds erg aan het nagenieten van de fantastische reis. Wat een prachtige route, heerlijk eten en sfeer hebben jullie neergezet! Zo bijzonder.

Heel erg leuk hoeveel jullie ons over Marokko hebben bijgebracht.

Alles komt weer helemaal naar boven bij het bekijken van de fotos 🙂 

Heel veel groetjes!

Susie en Stefan

Oktober 2019

Graag willen Niels en ik jullie via deze weg nogmaals danken.

We kijken terug op een fantastische reis. Die heeft onze verwachtingen overtroffen en ons heel veel goed gedaan.
We wilden er even uit, iets anders, nieuwe indrukken en ervaringen opdoen, opladen na een lange tijd van veel zorgen, verdriet en verlies. Niels suggereerde met jullie mee te gaan. Nieuw: Marokko, 4×4 rijden, een groepsreis. Vertrouwd: met jou en Jamiaa mee. Precies de goeie balans van makkelijk en uitdagend.

En dat heeft precies zo uitgepakt. Van Marokko en het 4×4 rijden wisten we eigenlijk niet echt wat te verwachten. En vanaf dag 1 heeft beiden ons verrast en geprikkeld en vermaakt. Wat wonen jullie in en schitterend land! Zo divers en afwisselend, met zo veel natuurschoon en zulke lieve mensen. En daar zijn we echt ingedoken voor mijn gevoel. Niet alleen maar langs gereden en van een afstandje naar gekeken maar echt gezien en geproefd. Het buiten in de bush kamperen vond ik zalig en ging me heel natuurlijk af.
Het rijden was lekker en vanaf dag 1 zaten we in een opwaartse learning curve. Het schakelen, de breedte van de auto leren kennen, leren vertrouwen op wat die auto allemaal aan kan, hoe hard je kan rijden op bepaalde ondergronden, dat het ok is als de motor loeit als je in z’n 2 rijdt, de walkietalkie. Super leuk allemaal. Oók vermoeiend – we waren heel blij dat we konden afwisselen – maar op een andere meer fysieke manier. Waardoor we heerlijk diep sliepen s’nachts.

En zelfs het reizen met een groep pakte zo goed uit. Wij hadden daar wel een bepaald vooroordeel over en moesten ook zeker even onze plek vinden. Maar we hebben genoten van de verschillende karakters. Soms waren de gespreksonderwerpen wat eenzijdig – als je niks met auto’s hebt. Maar we konden er wel om lachen. Dat we eenmaal terug op de camping met z’n allen zijn blijven eten zegt genoeg denk ik.

Wij zijn dan wel familie, maar uiteindelijk kennen wij elkaar niet heel goed. En kende ik jou al helemaal niet in je rol als gids, om het maar zo te noemen. En ik vond het super gaaf om te zien hoe je je vak uitoefent. Want dat is het wel. Je bent echt een leider, maar ook een entertainer, een beetje een schoolmeester, een verzorger, een sfeermaker. De levenservaring druipt van je af!
En Jamiaa is daar een hele mooie en goeie aanvulling op. Jullie hebben een hele fijne relaxte energie samen. Jamiaa is super lief en slim en heeft veel humor en opmerkzaamheid. En zij vormt een prachtige en hele natuurlijk brug naar de mensen en volken van Marokko, waardoor je je als bezoeker minder een buitenstaander voelt. Daarnaast kookt zei heerlijk en ogenschijnlijk met een groot gemak. Chapeau!

Ook zat de reis zelf heel goed elkaar vonden wij; de uiteenlopende landschappen die elkaar opvolgen, de verschillende soorten wegen, de dorpjes, de afwisselende plekken waar we gekampeerd hebben, de stop in het hotel met zwembad die zo precies goed getimed was. En super strakke verwachtingsmanagement over wat er elke dag weer ging komen.
Al vonden wij het soms snel gaan en ervaarden wij het aantal uur rijden per dag als aanzienlijk – daar kom je natuurlijk voor en je weet in ieder geval dat je er alles uit hebt gehaald. Ik zou het aan iedereen aanraden.
Anyway, zoals gezegd kijken we met veel plezier en dankbaarheid terug op deze reis. En gelukkig hebben we ook alle filmbeelden en foto’s nog 😉 We zullen die delen.
Maartje en Niels

September 2019

We hebben een tour, om nooit meer te vergeten, gemaakt.

Paul neemt je mee over bergweggetjes, stuurt je door droge rivierbeddingen, langs de kleinste dorpjes en de mooiste uitzichten. Een tocht die hij zeer goed heeft voorbereid. De 4×4 Marokko specialist Paul heeft volledige controle over de situaties en we hebben ons de hele tour veilig, en in goede handen gevoeld. Het zelf rijden in een terrein auto is helemaal t einde. Wat een kick om door dit deel van Afrika te crossen. Paul leert je hoe je off road, met je jeep het steeds wisselende terrein bedwingt. Paul is geduldig, vriendelijk en onderhoudend, verteld veel over de omgeving en haar bewoners, zo ook over z’n vele 4×4 avonturen. De kampeeruitrusting is goed, we hebben heerlijk geslapen. Paul en z’n vrouw verzorgen de catering, we zijn niets tekort gekomen. Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om eventueel zelf iets in te kopen.

In de dorpjes onderweg zijn we elke dag gestopt voor een hap of een slok, bij de tour inbegrepen. Erg gezellig en leuk om zo lokaal te zijn.

In de Sahara hebben we over zandduinen gereden, uniek en indrukwekkend, wat een ervaring. Paul neemt geen onnodige risico’s, ondanks dat kwamen we natuurlijk een paar keer vast te zitten, erg leuk, met Paul z’n expertise, ook zo weer los en verder op pad. We hebben ons verbaasd, elke dag, hoe de lokale bevolking hier in Marokko leeft. Zoveel in aanraking zijn met de lokale bewoners, hun leven en cultuur hadden we niet verwacht, maar maakt de reis nog unieker.

Ik heb deze reis gemaakt met m’n 2 zoons, 24 en 27 jaar, ze zouden het zeker over willen doen. Het kamperen in de natuur, dag en nacht, 7 dagen lang, weg uit je vertrouwde omgeving geeft je de sensatie helemaal te resetten, ontstressen en moe en voldaan van het rijden met alle ervaringen terug te kijken op een onvergetelijke tocht. Een echte aanrader.

Bedankt Paul en Jamiaa en natuurlijk de gezellige groep september 2019.

Bas Segers

www.bassegers.com